بنا به گزارش آوای ملکان ، حسین نوروزی رئیس اداره منابع آب شهرستان ملکان، در نشست صمیمی با خبرنگاران به بررسی وضعیت منابع آبی و چالشهای موجود پرداخت. وی با اشاره به بارشهای سال گذشته گفت: در دو ماه اول سال آبی (مهر و آبان 1402) 29 میلیمتر بارش داشتیم اما امسال متأسفانه بارشها به شدت کاهش یافته و حدوداً 6 برابر سال گذشته کاهش داشتهایم.
نوروزی در ادامه افزود: طول رودخانهها و مسیلها در شهرستان ملکان 235 کیلومتر است که از این مقدار برای 180 کیلومتر نقشه حد بستر و حریم تهیه شده است. همچنین 55 کیلومتر فاقد بستر و حریم است و برای 22 کیلومتر آن نیز در حال طراحی هستیم. در مجموع، 33 کیلومتر از این مسیرها بدون نقشه باقی مانده است.
وی به وضعیت چاههای آب اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 2 هزار و دویست حلقه چاه دارای پروانه بهرهبرداری داریم و 4 هزار حلقه نیز تحت عنوان فرم 1 وجود دارد که قبل از سال 85 حفر شدهاند اما هنوز پروانهای برای آنها صادر نشده است. پرونده این چاهها در حال تکمیل است و قرار بر این است که از طریق استان مراحل اداری آنها پیگیری شود.
رئیس امور آب ملکان از انسداد 120 حلقه چاه از ابتدای سال جاری خبر داد و افزود: از این تعداد 18 مورد در حین حفر انسداد شدهاند و 22 دستگاه حفاری نیز توقیف شده است. این اقدامات باعث صرفهجویی حدود یک میلیون مترمکعب آب شده است.
وی در این راستا به مشکلات ناشی از ساخت و سازهای غیرمجاز در حریم و بستر رودخانهها اشاره کرد و گفت: بند طشطشی هماکنون در هیئت سه نفره استان قرار دارد و شهرستان ملکان باید از لحاظ اراضی و حقآبه برداشت آب بیشتری داشته باشد اما متأسفانه میزان برداشت از این بند کمتر از حد نیاز است.
نوروزی به ضرورت تغییر الگوی کشت کشاورزان اشاره کرد و گفت: با توجه به کاهش بارشها، کشاورزان باید تجدید نظر کنند. بسیاری از کشاورزان از شهرهای همجوار به روستاهای منطقه آمده و زمین اجاره کردهاند تا محصولاتی مانند پیاز را کشت کنند که مصرف آب بیشتری دارند. این در حالی است که کشت این محصولات در شهر خودشان ممنوع است.
وی همچنین به فرونشست زمین در ملکان اشاره کرد و گفت: به دلیل کمبود و برداشت بیرویه آب سالانه 12 سانتیمتر فرونشست زمین داریم.
نوروزی تأکید کرد: جهاد کشاورزی باید جلوی توسعه اراضی را بگیرد زیرا کمبود آب در منطقه به توسعه اراضی نیز مربوط میشود. کشاورزان باید برای استفاده از برق نسبت به تمدید پروانههای خود اقدام کنند و در غیر این صورت، امکان استفاده از برق برای آنها وجود نخواهد داشت. همچنین کشاورزانی که از کانال زرینهرود حقآبه دارند، باید بدهیهای خود را تسویه کنند تا بتوانیم از حقآبه خود دفاع کنیم.
انتهای پیام/
ارسال نظر